Ens agrada molt anar al mercat. Ben bé un
parell o tres de vegades per setmana hi anem per omplir el cabàs (és una manera
de parlar, perquè cada vegada d’anar-hi ens carreguen de bosses de plàstic). El
mercat de Zadar no és gaire gran, és a l’aire lliure i es fa cada dia, ben de
matí. Aquest espai és, com a molts llocs, un fort batec per a la ciutat. Ara
que ja no hi ha tants turistes encantats enmig de les parades es veu molt més
com és la manera de vendre, de comprar, de parlar... Tot sembla més de veritat.
Una parada de fruita, abans-d'ahir al matí. |
Hi ha moltes parades que no tenen cap preu
posat, o sigui que per força ens hem de refiar del que ens diuen. No patim,
perquè sembla que són prou honrats: tot es pesa amb la balança romana i si no
acaba de fer el pes et diuen si en vols una mica més o t’ho acaben de posar
directament, tot i que la majoria de coses te les pots servir tu mateix. L’hora
de pagar, al principi, era un embolic, però ara ja comencem a saber el preu de
les coses, hem après els números del 0 al 10 i ens hem anat familiaritzant amb
les monedes (1 euro = 7,4 kunes). I quan no entenem el preu total del que hem
comprat parem la mà carregada de monedes i ells mateixos les agafen, perquè si
no cada vegada hi estaríem una estonada!
Quan caminem entre les parades anem sentint de
fons totes les paradistes, perquè la majoria són dones, que van fent la
cantarella: “izvolite”. No té una traducció exacta, i canvia segons el context,
però en aquest nostre vol dir “què li poso”, “vol alguna cosa” o “serveixi’s”.
Ens fa gràcia anar reconeixent paraules i costums, i ens sembla que a les
venedores també els agrada que els demanem les coses en croat. Ens hem après el
nom de les verdures que més gastem: tomata (rajčica) pastanaga/carrota (mrkva) enciam (salata, aquesta és fàcil!), patata (krumpir) i ceba
(kapula). També hem comprat carabassons, cogombres, julivert, pomes, préssecs,
nectarines... però encara no ens recordem de tot! En aquests casos, el dit
índex és el nostre aliat i no falla mai: vull... això! I au, ja estem entesos.
Les "kunjke", cloïsses plenes dels secrets del mar |
Al mercat s’hi ha d’anar aviat, sobretot al
mercat del peix, que aquest sí que està cobert i queda al costat del de fruita
i verdura. Si vols triar els peixos lluents del mar generós, tots ben col·locats sobre els mostradors de marbre blanc, no et pots adormir: cap a les
11 del matí ja no queda gran cosa. Hi hem anat un parell de vegades abans de
les 8 i, de moment, hem tastat el gust que tenen les dorades, els calamars, el
pop i les “kunjke” de l’Adriàtic. Les “kunjke” són uns mol·luscos molt
extravagants: a la closca hi tenen tots els tons verds, granats, zebrats i
salvatges del fons del mar. Semblen capsetes de secrets perquè s’obren amb una
clau (amb l’escalfor de la cassola, les cloïsses s’obren, i tot el fons del
recipient queda ple d’unes peces petites i negres i dures, que són el que les
manté tancades). La carn és com la d’un musclo, però d’un color taronja més
viu, és més forta i té un gust especial. Es veu que a Tarragona també se n’hi
fan, però n’hi ha molt poques i són més cares...
Aquests darrers dies les parades fan molt goig perquè s’han anat vestint dels colors de la tardor. Hi ha magranes, mandarines, carabasses, castanyes, llimones... però de bolets, pocs. El fred es va notant i la llum del matí encén les fruites brillants, saborosos regals de la terra sota el sol de la ciutat. Ja ho hem dit: ens agrada molt anar al mercat!
A aquest colom també li agrada molt anar a mercat: quan el paradista bada, s'atipa tant com vol de cigrons!
Hola guapos. Ja veig que esteu molt integrats a la vida zadarenca, i que aneu aprenent l'idioma a poc a poc. A veure si poses alguna foto en que sortiu vosaltres també.
ResponEliminaPer cert, des de Mollerussa t'envíem molts petonets i et desitgem que passis un molt feliç dia del teu sant!!!
Una abraçada per tots dos.
Tieta.
Et tornarás tota una cuinera!!!! REQUETEMUACS!
ResponEliminaEns veiem avui? et volem felicitat en vivo y en directo!! PETONS!
Esta molt bé aquest mercat!! I el colom és molt autèntic!! A poc a poc ens aneu introduint paraules noves!! Que vagi molt bé el teu sant Irene!!
ResponEliminaUn petonas als dos!!
Valentina
Semblava que m'hi estava passejant per aquest mercat mentre llegia el post...! Quina enveja això de poder comprar peix fresc, fresc. A la Boqueria també hi ha molt "colorido", però em sembla que tot ve de més lluny!
ResponEliminaAh! I felicitats, Irene! Jo no en tenia ni idea, però he vist el "xivatassu" de la tieta!
Quina enveja sana, tot plegat.
ResponEliminaAviat parlareu tan bé com ells.
Bon dia i moltes gràcies a totes per les felicitacions d'ahir! El dia va ser de tardor total: cel tapat, gris a l'aire i al mar i uns bons ruixats a la tarda. El regal va ser un llobarro al forn amb bledes i patata (que aquí es fa molt). Mmmmhh..
ResponEliminaTenim curiositat: qui ha escrit l'últim comentari? Anima't a sortir de l'anonimat, que aquí tots som de casa!
Molt bon cap de setmana, muàs!